BeLin 6.0 kiadás - kezdőlap

Üdvözöljük a BeLin 6.0 kiadás dokumentációs oldalán!


Miért készült a BeLin és miért pont ez a neve?

A cél az volt, hogy mintegy alternatív lehetőségként a látássérült felhasználók ki tudják használni a Linux operációs rendszer nyújtotta lehetőségeket.

Az Ubuntu név a Canonical bejegyzett védjegye, így a kiadásnak más nevet kellett választani. A BeLin név a Beszélő Linux név rövidítése.

A rendszer számos akadálymentesen használható alkalmazást tartalmaz. Néhány ezek közül a teljesség igénye nélkül:
A Firefox webböngészővel kényelmesen internetezhet, az ingyenes Libreoffice irodai programcsomag segítségével Microsoft Office dokumentumokat, táblázatokat szerkeszthet és jeleníthet meg, a Pidgin üzenetküldő alkalmazással számos azonnali üzenetküldő protokoll használatával cseveghet másokkal, a Thunderbird levelezőprogram segítségével elektronikus leveleket küldhet és fogadhat, RSS hírcsatornákat böngészhet.

Melyik Ubuntu verzióra épül a BeLin 6.0 kiadás?

A BeLin 6.0 kiadás az Ubuntu 18.04.1 (Bionic Beaver) verziójára épül. Mielőtt használatba venné az operációs rendszert, érdemes elolvasnia a következő dokumentumot:

A rendszer első elindítása

Indítsa újra a számítógépét úgy, hogy a DVD már a DVD olvasóban van. A számítógép a DVD-ről fog elindulni. Előfordulhat, hogy ehhez bizonyos BIOS beállításokat módosítani kell. Erről részletesebb információkat az alaplaphoz kapott leírásban vagy az alaplap gyártójának weboldalán találhat.

A számítógép újraindítása után, ha a BIOS beállítások megfelelőek, rövidesen megjelenik a BeLin 6.0 kiadás indítómenüje. Az indítómenüben található menüpontok között a nyílbillentyűkkel mozoghat. Az indítómenü a következő menüpontokat tartalmazza:Ha az alapértelmezett beállítások használatával szeretné kipróbálni a BeLin 6.0 kiadást, az indítómenü megjelenése után nyomja meg az ENTER billentyűt. A live rendszer betöltődése ezután megkezdődik. Legyen türelmes, hiszen első alkalommal az indulás jelentősen hosszabb ideig tarthat, mint a telepítés után.

Néhány billentyűparancs a rendszer kipróbálásához

Ha minden rendben volt az indítási folyamat során, akkor a rendszer elindulása után automatikusan elindul az Orka képernyőolvasó, és az asztalra kerül. Ha valamilyen oknál fogva nem szólalna meg a képernyőolvasó, a következő hibaelhárítási lépéseket próbálja meg elvégezni:

Ha a számítógépében lassabb DVD olvasó van, előfordulhat, hogy nem indul el az Orka képernyőolvasó automatikusan az asztali környezet lassabb betöltődése miatt. Ha az asztali környezet betöltődése közben hallotta a sikeres bejelentkezést jelző zenét, de a képernyőolvasó nem szólalt meg, nyomja le az ALT+F2 billentyűkombinációt, gépelje be az orca --replace parancsot, majd nyomja le az ENTER billentyűt. A képernyőolvasó ezt követően elindul, és az asztalra fog kerülni.

Ha az asztali környezet betöltődése közben nem hallott semmilyen zenét, a BeLin 6.0 kiadás tartalmaz három kiegészítő Orka szkriptet, melyek segítségével a főhangerővel kapcsolatos beállításokat tudja változtatni. Ha az Orka képernyőolvasó nem szólalt meg, a következő billentyűparancsokat használhatja:

Lehetnek olyan hangkártya típusok, melyeknél esetleg a hangerővel kapcsolatos kiegészítő Orka szkriptek nem működnek megfelelően, például nem változik a hangerő értéke a megfelelő billentyűparancsra, vagy továbbra is némítva marad a hang a live rendszer elindításakor.

A BeLin 6.0 kiadásban lehetősége van arra is, hogy bármikor elindítsa a Hang beállítóeszközt a STARTGOMB+SHIFT+H billentyűkombináció lenyomásával.

Ha a Hang beállítóeszköz betöltődött, nyomja meg a TAB billentyűt. Ezt követően a kimeneti hangerő csúszkájának értékét növelni tudja, ha többször megnyomja a PAGEDOWN billentyűt. Ha a hang továbbra is némítva van, nyomja le ismét a TAB billentyűt, majd a SZÓKÖZ billentyűvel szüntesse meg a hang némítását.

Ha szeretne egy alkalmazás elindítása után az Asztalra lépni, nyomja le a STARTGOMB+D billentyűkombinációt. Az asztalon ugyanúgy mozoghat az ikonok között, mint ahogy a Windows operációs rendszerben már megszokhatta.

Ha szeretné megváltoztatni az Orka képernyőolvasó beállításait, az asztalra lépés után nyomja le az INZERT+SZÓKÖZ billentyűkombinációt. Ekkor egy többlapos párbeszédablak jelenik meg, ahol megváltoztathatja a képernyőolvasó beállításait.

Néhány kényelmi billentyűparancs, melyet csak a BeLin kiadások tartalmaznak:A következő Orka gyorsbillentyűk néhány plusz funkciót kezelnek, ezek a funkciók csak a BeLin kiadásokban érhetők el:

Megjegyzés: az "ORKA" billentyű asztali billentyűzet kiosztásnál az INSERT és numerikus INSERT, laptop kiosztásnál a CAPS LOCK billentyű.

A GNOME Shell felület használata

A GNOME Shell képernyőjén a következő fontosabb területek találhatók:

Felső sáv: a felső sávon elérheti a telepített alkalmazásokat, a leggyakoribb helyeket, engedélyezhet vagy letilthat különböző akadálymentesítési szolgáltatásokat, vezetéknélküli vagy mobil szélessávú hálózatot választhat ki, vagy elvégezheti a fontosabb rendszer műveleteket.

Ablaklista: itt átválthat egy másik ablakra vagy munkaterületre. Az elérhető lehetőségek között a nyílbillentyűk segítségével lépkedhet. Ha a fókusz a „Munkaterületek” indikátorra kerül, az elérhető munkaterületek között a NYÍLBILLENTYŰK segítségével mozoghat.

Üzenettálca: az üzenettálcán jelennek meg a rendszertálcán futó alkalmazások, például csevegő kliensek. Az üzenettálcát a legegyszerűbben a STARTGOMB+M billentyűkombinációval aktiválhatja. A megjelenő lehetőségek között a NYÍLBILLENTYŰK segítségével mozoghat, egy kiválasztott alkalmazást általában a SZÓKÖZ, az ENTER, vagy a képernyőolvasó egérkattintást végző parancsainak segítségével aktiválhat. Az elérhető elemek között lépkedhet a TAB és SHIFT+TAB billentyűkombinációval is.

Az Orka képernyőolvasóval egérkattintást kezdeményezhet a következő billentyűparancsok segítségével attól függően, hogy milyen billentyűzetkiosztást használ:

Bal kattintás kezdeményezése: asztali kiosztás használata esetén Numpad /, laptop kiosztás használata esetén Nagybetűzár+7

Jobb kattintás kezdeményezése: asztali kiosztás használata esetén numpad *, laptop kiosztás használata esetén NAGYBETŰZÁR+8

A különböző képernyőterületek között a CTRL+ALT+TAB és CTRL+ALT+SHIFT+TAB billentyűkombinációk segítségével mozoghat.

A GNOME Shell felület felső sávját az ALT+F1 billentyűkombináció segítségével hozhatja elő. A felsősávon található különböző kategóriák között a legegyszerűbben a TAB és a SHIFT+TAB billentyűkombinációval mozoghat, egy kategóriát a LEFELÉ nyíl segítségével gördíthet le. Az ALT+F1 billentyűkombináció lenyomása után először az Alkalmazások kategória lesz aktív, ha szeretne tallózni a telepített alkalmazások programcsoportjai és parancsikonjai között, a kategóriát a LEFELÉ nyíl segítségével le kell gördítenie.

Ha egyetlen kategória sincs legördítve, a TAB és SHIFT+TAB billentyűkombináció segítségével a kategóriákat körbe lehet járni.

Ha egy kategóriát legördített, a TAB és SHIFT+TAB billentyűkombináció a legördített kategória elemei között lépeget. Ebben az esetben is át lehet lépni egy másik kategóriába a JOBBRA vagy a BALRA nyílbillentyűk használatával.

Az Alkalmazások kategóriában elérheti a telepített alkalmazások programcsoportjait és parancsikonjait. Egy programcsoportba a JOBBRA nyíl segítségével léphet be, bezárni egy programcsoportot a BALRA nyíl segítségével lehet.

Az Alkalmazások kategória Rendszereszközök csoportban található beállítóeszközök segítségével megváltoztathatja a különböző beállításokat.

Az Alkalmazások kategóriában levő „Kedvencek” csoportban megtalálhatók a leggyakrabban használt alkalmazások parancsikonjai.

Ha az Alkalmazások kategória nincs legördítve és lenyomja a TAB billentyűt, a Helyek kategóriában beléphet a saját mappájába, tallózhatja a hálózaton található megosztott mappákat, megtekintheti az utoljára szerkesztett dokumentumokat, stb.

Az Akadálymentesítés kategóriában engedélyezheti vagy letilthatja a különböző akadálymentesítési szolgáltatásokat. A BeLin 6.0 kiadásban alapértelmezetten engedélyezve van a képernyő-nagyító és a képernyőolvasó szolgáltatás.

A Beállítások kategóriában növelheti vagy csökkentheti a hangerőt a „Hangerő” csúszkán a BALRA és JOBBRA nyilak segítségével, szükség szerint kiválaszthat egy vezetéknélküli vagy mobil szélessávú hálózatot a megfelelő fanézet kibontása után. Néhány menüpont a Beállítások kategóriában fanézetként jelenik meg, az ilyen típusú menüpontokat a JOBBRA NYÍL segítségével tudja kibontani.

Ha például a saját felhasználónevét tartalmazó menüponton lenyomja a JOBBRA nyíl billentyűt, kijelentkezhet az aktuális munkamenetből, vagy több felhasználó esetén átválthat egy másik felhasználói fiókra.

A beállítások kategória utolsó elemea „Beállítások” menüpont, mely egy gombként jelenik meg. Ha ezen a menüponton lenyomja az ENTER billentyűt, elindul a Rendszerbeállítások alkalmazás, ahol egy helyen megváltoztathatja a fontosabb beállításokat. Ha ezen a menüponton egy JOBBRA nyilat nyom, a menüpont neve „Kikapcsolás” névre változik. Ha a Beállítások menü helyett „Kikapcsolás” menüpont szerepel, leállíthatja a rendszert az ENTER billentyű lenyomásával. Ha az ALT billentyűt nyomvatartja a Kikapcsolás menüponton, a menüpont neve „Felfüggesztés” névre változik, a funkciót az ALT+ENTER billentyűkombináció segítségével aktiválhatja. Ekkor a számítógépe készenléti állapotba kerül. Ha a menüpont felirata a „Kikapcsolás”, bármikor vissza tud lépni a Beállítások gombra a BALRA nyíl segítségével.

A felső sávot bármikor bezárhatja az ESCAPE billentyűvel.

Lehetősége van arra is, hogy egy kereső segítségével gyorsabban el tudjon indítani egy alkalmazást. A GNOME Shell felületen ezt a lehetőséget „Tevékenységek Áttekintés” funkciónak nevezik. A funkciót a STARTGOMB+S billentyűkombinációval tudja aktiválni, ezután kezdje el begépelni a keresett alkalmazás nevét. A megjelenő találatok között a NYÍLBILLENTYŰk, vagy a TAB és SHIFT+TAB billentyűkombináció segítségével mozoghat, a kiválasztott találatot az ENTER billentyű segítségével aktiválhatja. Ha például begépeli a „böng” töredéket, az első megjelenő találat a Firefox Webböngésző lesz. A Tevékenységek Áttekintés funkció segítségével kereshet a saját felhasználói mappájában levő fájlok között is.

A Tevékenységek Áttekintés ablakot bármikor bezárhatja az ESCAPE billentyűvel.

A GNOME Shell felületen megjelenítheti a telepített alkalmazások listáját a STARTGOMB+A billentyűkombinációval. A lista elemei között a TAB, SHIFT+TAB, valamint a NYÍLBILLENTYŰK segítségével mozoghat. A STARTGOMB+A billentyűkombináció lenyomása után akár kereshet is a telepített alkalmazások között, ha begépel egy keresési töredéket. Az alkalmazások listáját az ESCAPE billentyű kétszeri lenyomásával zárhatja be.

Ha telepíteni kívánja a BeLin 6.0 kiadást, az asztalon válassza a „BeLin 6.0 Telepítése” parancsikont, majd nyomja meg az Enter billentyűt.

A rendszer telepítésének leírása

További dokumentációk és útmutatók, melyek használatához internet kapcsolat szükséges

Hol kaphatok segítséget?

Ezen dokumentációs oldal mellett akadálymentesítési problémákkal kapcsolatban mindenki előtt nyitott a BeLin levelezési lista, melyre feliratkozhat az alábbi címen:
http://linux.infoalap.eu/mailman/listinfo/linux_linux.infoalap.eu

A listaszabályzattal kapcsolatos további tudnivalókért nézze meg a Gyakran ismételt kérdések című dokumentumot.

Az Infoalap Braille-szerkesztő elkészítését támogatta az Invitech Solutions és a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége.