BeLIn 7.0 kiadás - kezdőlap

Üdvözöljük a BeLIn 7.0 kiadás dokumentációs oldalán!


Miért készült a BeLin és miért pont ez a neve?

A BeLin projekt létrehozásakor a célunk az volt, hogy az egyetemes tervezés jegyében a felhasználók minden csoportja ki tudja használni a Linux operációs rendszer nyújtotta lehetőségeket.

Az Ubuntu név a Canonical bejegyzett védjegye, így a kiadásnak más nevet kellett választani. A BeLin név a Beszélő Linux név rövidítése.

A rendszer számos akadálymentesen használható alkalmazást tartalmaz. Néhány ezek közül a teljesség igénye nélkül:
A Firefox webböngészővel kényelmesen internetezhet, az ingyenes Libreoffice irodai programcsomag segítségével Microsoft Office dokumentumokat, táblázatokat szerkeszthet és jeleníthet meg, a Pidgin üzenetküldő alkalmazással számos azonnali üzenetküldő protokoll használatával cseveghet másokkal, a Thunderbird levelezőprogram segítségével elektronikus leveleket küldhet és fogadhat, RSS hírcsatornákat böngészhet.

Melyik Ubuntu verzióra épül a BeLIn 7.0 kiadás?

A BeLIn 7.0 kiadás az Ubuntu 20.04.6 (Focal Fossa) verziójára épül. Mielőtt használatba venné az operációs rendszert, érdemes elolvasnia a következő dokumentumot:

A rendszer első elindítása

Indítsa újra a számítógépét úgy, hogy a DVD már a DVD olvasóban van. A számítógép a DVD-ről fog elindulni. Előfordulhat, hogy ehhez bizonyos BIOS beállításokat módosítani kell. Erről részletesebb információkat az alaplaphoz kapott leírásban vagy az alaplap gyártójának weboldalán találhat.

A számítógép újraindítása után, ha a BIOS beállítások megfelelőek, rövidesen megjelenik a BeLIn 7.0 kiadás indítómenüje. Az indítómenüben található menüpontok között a nyílbillentyűkkel mozoghat. Az indítómenü a következő menüpontokat tartalmazza:Ha az alapértelmezett beállítások használatával szeretné kipróbálni a BeLin 7.0 kiadást, az indítómenü megjelenése után nyomja meg az ENTER billentyűt. A live rendszer betöltődése ezután megkezdődik. Legyen türelmes, hiszen első alkalommal az indulás jelentősen hosszabb ideig tarthat, mint a telepítés után.

Néhány billentyűparancs a rendszer kipróbálásához

Ha minden rendben volt az indítási folyamat során, akkor a rendszer elindulása után automatikusan elindul az Orka képernyőolvasó, és az asztalra kerül. Ha valamilyen oknál fogva nem szólalna meg a képernyőolvasó, a következő hibaelhárítási lépéseket próbálja meg elvégezni:

Ha a számítógépében lassabb DVD olvasó van, előfordulhat, hogy nem indul el az Orka képernyőolvasó automatikusan az asztali környezet lassabb betöltődése miatt. Ha az asztali környezet betöltődése közben hallotta a sikeres bejelentkezést jelző zenét, de a képernyőolvasó nem szólalt meg, nyomja le az ALT+F2 billentyűkombinációt, gépelje be az orca --replace parancsot, majd nyomja le az ENTER billentyűt. A képernyőolvasó ezt követően elindul, és az asztalra fog kerülni.

Ha az asztali környezet betöltődése közben nem hallott semmilyen zenét, a BeLin 7.0 kiadás tartalmaz három kiegészítő Orka szkriptet, melyek segítségével a főhangerővel kapcsolatos beállításokat tudja változtatni. Ha az Orka képernyőolvasó nem szólalt meg, a következő billentyűparancsokat használhatja:

Lehetnek olyan hangkártya típusok, melyeknél esetleg a hangerővel kapcsolatos kiegészítő Orka szkriptek nem működnek megfelelően, például nem változik a hangerő értéke a megfelelő billentyűparancsra, vagy továbbra is némítva marad a hang a live rendszer elindításakor.

A BeLin 7.0 kiadásban lehetősége van arra is, hogy bármikor elindítsa a Hang beállítóeszközt a STARTGOMB+SHIFT+H billentyűkombináció lenyomásával.

Ha a Hang beállítóeszköz betöltődött, nyomja meg a TAB billentyűt. Ekkor a némítás jelölőnégyzetre kerül. A Némítás jelölőnégyzet állapotát a SZÓKÖZ billentyűvel változtathatja meg.

Ha ezt követően egy SHIFT+TAB billentyűkombinációt nyom, a kimeneti hangerő csúszkájának értékét növelni tudja, ha többször megnyomja a PAGEDOWN billentyűt.

Ha szeretne egy alkalmazás elindítása után az Asztalra lépni, nyomja le a STARTGOMB+D billentyűkombinációt. Az asztalon ugyanúgy mozoghat az ikonok között, mint ahogy a Windows operációs rendszerben már megszokhatta.

Ha szeretné megváltoztatni az Orka képernyőolvasó beállításait, az asztalra lépés után nyomja le az INZERT+SZÓKÖZ billentyűkombinációt. Ekkor egy többlapos párbeszédablak jelenik meg, ahol megváltoztathatja a képernyőolvasó beállításait.

Néhány kényelmi billentyűparancs, melyet csak a BeLin kiadás tartalmaz:

A következő Orka gyorsbillentyűk néhány plusz funkciót kezelnek, ezek a funkciók csak a BeLin kiadásokban érhetők el:

A rendszer telepítésének leírása

További dokumentációk és útmutatók, melyek használatához internet kapcsolat szükséges

Hol kaphatok segítséget?

Ezen dokumentációs oldal mellett akadálymentesítési problémákkal kapcsolatban mindenki előtt nyitott a BeLin levelezési lista, melyre feliratkozhat az alábbi címen:
http://linux.infoalap.eu/mailman/listinfo/linux_linux.infoalap.eu

A listaszabályzattal kapcsolatos további tudnivalókért nézze meg a Gyakran ismételt kérdések című dokumentumot.

Az Infoalap Braille-szerkesztő elkészítését támogatta az Invitech Solutions és a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége.