A BeLin 7.0 kiadás újdonságai

A BeLin 7.0 kiadás az Ubuntu 20.04.6-os hosszú támogatottságú kiadásra épül, az Ubuntu 20.04-es verzió 2025. áprilisáig támogatott.

Ha rendelkezik Ubuntu One fiókkal, az Ubuntu 20.04 alapú kiadásokhoz ingyenesen igényelhető öt gépre szóló Ubuntu pro kiterjesztett támogatás, melynek segítségével a kiadás támogatottsági ideje 2030 áprilisáig meghosszabbítható.

A BeLin 7.0 kiadás GNOME alapú változata a 3.36-os verziót, a Mate alapú változat a Mate asztali környezet 1.24-es verzióját tartalmazza.Újdonságok az akadálymentesítésben

A legfrissebb Liblouis 3.27.0 verzió

A BeLin 7.0 kiadás lemezképei már a Liblouis Braille megjelenítő komponens legfrissebb, 3.27.0 verzióját tartalmazzák. Mind a hagyományos irodalmi Braille megjelenítés, mind a rövid írású Braille megjelenítés továbbfejlesztésre került a korábbi Liblouis 3.10.0 verzió óta.

A Braille-megjelenítésben támogatott lett matematikai tartalmakban a görög betűk megjelenítése, ezen kívül nagymennyiségű szöveges tartalmak elemzése alapján új Braille-kivételek lettek hozzáadva a teljes és rövid írást támogató Braille-táblázatok kivétel listáihoz. A Liblouis komponens újabb verziói három havonta követik egymást, melyeket a köztes időszakokban letölthető csomagfrissítések formájában teszünk elérhetővé a felhasználók számára.A legfrissebb Liblouisutdml 2.11.0 verzió

A Liblouis összetevő mellett frissült a Liblouisutdml nyílt forráskódú komponens, mely számos hibajavítást kapott a korábbi 2.7.0 verzió megjelenése óta. Ezt az összetevőt használja az Infoalap Braille-szerkesztő alkalmazás is.Megújult Orka képernyőolvasó verzió, számos akadálymentesítési újítással

A BeLin 7.0 kiadáshoz az Orka Képernyőolvasó 44.1-es verzióját tettük elérhetővé. A korábbi BeLin 6.0 alapú kiadásokban a képernyőolvasó 3.32-es verziója volt elérhető, az azóta megjelent új képernyőolvasó verziókban jelentős fejlődések történtek.

Néhány ezek közül a teljesség igénye nélkül:

Alapértelmezetten engedélyezett irodalmi braille támogatás

A BeLin 7.0 kiadás használata esetén is az irodalmi braille támogatás alapértelmezetten engedélyezve lett, és a magyar irodalmi braille tábla az alapértelmezetten kiválasztott tábla.

A kurzornál levő szó megjelenítése irodalmi, vagy számítógépes braille alakban

Alapértelmezetten az Orka képernyőolvasó a Braille kurzornál levő szót számítógépes Braille alakban jeleníti meg, mely zavaró lehet, ha hosszabb szövegeket olvas a braille-kijelzőn. Az Orka grafikus beállító párbeszédablak braille lapfülén a kurzornál levő szó megjelenítése számítógépes braille alakban jelölőnégyzettel szabályozható, hogy a kurzornál levő szó milyen formátumban jelenjen meg a kijelzőn. A BeLin 7.0 kiadásban alapértelmezetten ez a jelölőnégyzet nincs bejelölve, így a kurzornál levő szó is irodalmi braille alakban jelenik meg, megkönnyítve ezzel a hosszabb szövegek olvasását.

Gyorsbillentyűk megjelenítése a braille-kijelzőn

Az Orka képernyőolvasó alapértelmezetten nem képes a különböző vezérlőelemek gyorsbillentyű információit megjeleníteni a braille-kijelzőn. A belin 7.0 kiadásban az Orka grafikus beállító párbeszédablak braille lapfülén a gyorsbillentyűk megjelenítése jelölőnégyzettel szabályozható, hogy a menük és vezérlőelemek gyorsbillentyűi megjelenítésre kerüljenek-e. Ez a jelölőnégyzet alapértelmezetten be van jelölve.

Új, a BeLin felhasználói közösség által honosított karakterfelismerő alkalmazás

A látássérült felhasználók körében mindig is népszerű volt a LIOS (Linux-intelligent-ocr-solution) karakterfelismerő alkalmazás, mely nem rendelkezett magyar nyelvű felhasználói felület és súgó fordítással.

A Lios egy ingyenes és nyílt forráskódú szoftver a nyomtatott dokumentumok szöveggé konvertálásához egy szkenner vagy kamera használatával. Képes szöveget előállítani más forrásokból is, például képek, Pdf fájl, vagy egy képernyőkép. A program teljes akadálymentesítést nyújt a látássérült felhasználóknak. Az alkalmazást Python3 nyelven készítik a fejlesztők, és GPL3 licenc alatt adják ki. A program nagyon sok lehetőséget nyújt, pl. töb dokumentum automatikus szkennelését, a szkenner fényerejének optimalizálását, képek importálását és felismerését, a beszkennelt dokumentum exportálását PDF dokumentumba, stb.

A honosítás és az alkalmazás teszteléséért köszönetet kell mondanunk Dr. Simon Gergelynek és Héli Tamásnak.

Korábban már része volt a régebbi BeLin kiadásoknak az OCRFEEDER alkalmazás is, ennek az alkalmazásnak is frissült a felhasználói felület és súgó felület fordítása. A frissített fordításokat a GNOME fordítói rendszeren keresztül visszajuttattuk az alkalmazás forráskódjába, hogy más Linux terjesztést használó felhasználók is használni tudják a frissített felhasználói felület és súgó fordítást.

Jelenleg folyamatban van a látássérült felhasználók körében népszerű Thorium Reader E-könyv olvasó alkalmazás honosítása is.

Vissza a kezdőlapra